Лекарите обещават, чрез Хипократовата  клетва, да не нараняване пациентите си,

...
Лекарите обещават, чрез Хипократовата  клетва, да не нараняване пациентите си,
Коментари Харесай

Как се появява тестването върху хора

Лекарите дават обещание, посредством Хипократовата  клетва, да не пострадване пациентите си, тъй че умишленото излагане на хора на смъртоносна болест наподобява малко в несъгласие със самата цел на медицината. Но с тестовете върху хора лекарите правят тъкмо това. При тях медицинските експерти целеустремено излагат пациентите на болести, с цел да могат да учат признаците и реакцията на имунната им система. Такива тестове също могат да оказват помощ на лекарите да открият какви ваксини ще работят за предотвратяването на съответна болест. Исторически в такива опити здравето на обособените пациенти, нормално непринудено, само че от време на време не, постоянно е жертвано за медицински знания и бъдещи лекувания.

Краят на пандемията от Covid-19 може да не пристигна просто от имунизациите на Pfizer и Moderna. За да се овладее изцяло разпространяването на заболяването, може да са нужни доста лекувания и ваксини, с цел да се имунизират милиардите хора. А някои специалисти споделят, че най-бързия метод за тестване на имунизациите е посредством изпитването им върху хора.

 Clinical Trial Participant Receives Injection (34033294061)

Тестовете с хора са толкоз остарели, колкото самата инокулация (вкарването на микроорганизми и вируси в тялото на живи организми). През 1796 година британският хирург Едуард Дженър тества първата в света ваксина, като излага 8-годишния наследник на градинаря си на кравешка шарка и по-късно на едра шарка. Оттогава сходни проби се употребяват за проучване на десетки болести от холера до рак, само че ранните изследвания постоянно непосредствено вредят на участниците, не всеки път с тяхно познание.

Днес тестванията се подлагат на деликатен разбор от специалисти, преди да стартират. Ключово етично условие е доброволците да дават осведомено единодушие, с което да потвърдят, че схващат рисковете от присъединението им към изследването. Първият развой на осведомено единодушие е въведен повече от век след проучването на Дженър.

През 1898 година, до момента в който Съединени американски щати водят война с Испания в Куба, жълтата тресчица – която може да аргументи увреждане на черния дроб, гадене, висока температура и кървене – убива 13 пъти повече бойци, в сравнение с военни дейности. Така през 1900 година американската войска основава комисия, водена от патолога Уолтър Рийд (на основната снимка), с цел да разбере по какъв начин се популяризира жълтата тресчица и по какъв начин да се спре. Тъй като наподобява, че единствено хората се разболяват от заболяването, Рийд и трима сътрудници от комисията правят проби с хора, с цел да ревизират водеща доктрина за предаването на жълта тресчица: ухапвания от комари.

Рийд осъзнава, че в случай че е прав, тогава самото изследване би било необикновено рисковано. Необходимостта от излагане на доброволци на смъртоносната болест би трябвало да бъде претеглена с отговорността да се пазят доброволците в сигурност.

„ Генералът, основал комисията, сподели на Уолтър Рийд… че би трябвало да бъде безусловно сигурен, че няма да бъде породена щета на доброволците “, споделя Енрике Чавес-Карбало, историк на медицината от университета в Канзас. „ Той много държи на това. “

За да балансира заповедта на своя шеф с присъщия риск от изследването, комисията излиза с ново решение: първият контракт за осведомено единодушие. Комисията сътвори документ, който доброволците да подпишат, заявявайки, че схващат рисковете от изследването. Формата обаче допуска, че въздържането от изследването също е рисковано. В контракта се показва:

По време на опита учените първо разрешават на комарите да ухапят пациенти с жълта тресчица, тъй че насекомите да прихванат заболяването. След това те пускат същите комари на здрави доброволци, с цел да видят дали ще се заразят. Когато доброволците се разболяват, Рийд взима кръвни проби за микроба, който е предизвикал болестта.

На тези с жълта тресчица е постановен цялостен режим на легло и недояждане, като се изключи „ няколко глътки шампанско “ и някои медикаменти за болежка, споделя Чавес-Карбало. Доброволците получават и солидно възнаграждение от 100 $ в злато за захапване от комар и още 100 $, в случай че се разболеят.

Въпреки че Рийд обмисля да завърши изследването след гибелта на своя сътрудник, вместо това комисията кръщава санитарна станция Лагер Лазер в негова чест. И към 1901 година Рийд и комисията демонстрират посредством своите опити, че насекомите фактически придвижват жълта тресчица. Инокулацията на повече доброволци с филтрирани кръвни проби на пациенти с жълта тресчица демонстрира, че вирусът предизвиква заболяването – трансформирайки жълтата тресчица в първия човешки вирус, който учените откриват.

Клара Маас

С открития провинен за причиняване на заболяването Рийд се връща в университета Джордж Вашингтон (тогава Колумбийският университет), с цел да преподава, а други учени стартират да търсят ваксина против жълта тресчица. Американският армейски доктор Уилям Горгас и роденият в Куба доктор Хуан Гуитерас основават станция за инокулация за нов кръг от проби върху хора в Хавана. Те се надяват да открият по какъв начин да провокират леки случаи на жълта тресчица с ухапвания от комари, с цел да дадат на хората имунитет. Повече от 20 доброволци се записват за първите пробни инокулации през 1901 година, в това число единствената жена, взела участие в проучването – военна здравна сестра на име Клара Маас.

Маас е ухапана пет пъти, без да развие жълта тресчица, и получава 100 $, които изпраща вкъщи при майка си и деветте си братя и сестри в Ню Джърси – голяма сума спрямо месечното й възнаграждение от 30 $.

Шестото й захапване обаче се оказва съдбовно. Тя и още двама доброволци са инфектирани с изключително нечовечен вариант на вируса – лекарите не знаят по какъв начин да провокират единствено леки случаи – и тримата умират през август 1901 година

„ Някои от заглавията във вестниците бяха от рода на „ Сестра умира за 100 $ “, споделя Чавес-Карбало. „ Хората резонираха с факта, че тя беше млада здравна сестра, която се пробва с всички сили да помогне на фамилията си. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР